Disclaimer: Wegens onderhoud aan de website zijn de cao-cijfers momenteel niet beschikbaar. De functionaliteit 'akkoorden downloaden' werkt tijdelijk minder goed.
Zoek in onze cijfers, akkoorden en media-berichten of zoek gericht door te filteren op zoekcategorie.
12-mnds=2,18% (4,35% in 24 maanden):
2,5% per 1-5-18 + 1,85% per 1-1-19
Eindbod. Cao partijen hebben gedurende meer dan een jaar intensief gesproken over het wijzigen van de arbeidsvoorwaarden. Met name de invoering van een nieuw functiegebouw met nieuwe functiebeschrijvingen leidde tot een impasse in de bijeenkomst van 24 november.
Duurzame inzetbaarheid, Flexibiliteit werknemer
Unilever (onderhandelingsresultaat)
d.d. 16-01-2018
01-05-2017 tot 01-07-2018 (14 mnd.)
12-mnds=2,06% (2,4% in 14 maanden):
2% per 1-3-18 + 0,4% per 1-5-18
12-mnds=1,71% (3% in 21 maanden):
0,5% per 1-4-17 + 1% per 1-10-17 + 0,5% per 1-4-18 + 1% per 1-10-18
Proces: na eerder akkoord zonder FNV. Vervolg onderhandelingen met alle vakbonden waarin aangepast akkoord is bereikt dat door alle vakbonden is goedgekeurd.
Gemiddelde contractloonstijging op twaalfmaandsbasis in cao-seizoen 2017 naar sector
* Dit gemiddelde is gebaseerd op minder dan 10 cao-akkoorden.
Gemiddelde contractloonstijging op twaalfmaandsbasis in cao-seizoen 2017 naar afsluitmaand
* Dit gemiddelde is gebaseerd op minder dan 10 cao-akkoorden.
Wat is de cao-kijker?
De cao-kijker informeert over de meest recente cao-akkoorden. In de handleiding (in het menu links) staat meer uitgebreide info over deze website. In een notendop:
–‘Cao-seizoen in beeld’: Cijfermatige samenvatting met vier cirkels.
–‘Recente akkoorden’: Recente grotere cao-akkoorden (meer info: …).
Journalisten kunnen het beste direct contact opnemen met de AWVN-woordvoerder: dhr. Jannes van der Velde: j.velde@awvn.nl (06–10913307).
“Elke nieuwe cao moet een afspraak bevatten over slimmer werken. Slimmer werken, de arbeidsproductiviteit verbeteren, kan door het werk beter te organiseren, afspraken te maken over ontwikkeling van werkenden, met de werknemers mentaal verzuim tegen te gaan en werknemers financieel bij het bedrijf te betrekken. Door van productiviteitsgroei het belangrijkste cao-thema te maken, worden bedrijven sterker en ontstaat meer loonruimte.”
Loon bleef ook in cao-jaar 2024 de dominante factor in het cao-overleg – de aanhoudende hoge inflatie en krappe arbeidsmarkt waren van grote invloed op de cao-onderhandelingen.
Ondanks deze focus op loon, was het afgelopen cao-jaar minder turbulent dan cao-jaar 2023. Dat jaar kenmerkte zich door harde cao-overleggen waar cao-partijen moeilijk tot elkaar konden komen. Het telde dan ook het grootste aantal stakingen van de afgelopen 50 jaar. In 2024 daarentegen waren er minder stakingen of acties, en leek er weer ruimte te ontstaan voor het bredere gesprek. Dat resulteerde in meer kwalitatieve cao-afspraken. Ook lieten de cao-loonafspraken een (langzame) daling zien ten opzichte van 2023.
Groen werkgeverschap neemt een vlucht. Steeds meer organisaties willen een positieve bijdrage leveren aan het klimaat en milieu. Zij gaan hierin verder dan alleen het verduurzamen van de bedrijfsvoering. Dit doen zij door groen werkgeverschap te verbreden naar steeds meer onderdelen binnen de organisatie, zoals het arbeidsvoorwaardenpakket. Daardoor wordt in HR-beleid steeds vaker rekening gehouden met duurzaamheidsdoelstellingen en worden arbeidsvoorwaarden steeds vaker verduurzaamd. Lees hier meer over in onze inspiratiegids
Tweewekelijkse nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op cao-gebied.
AWVN verstrekt niet alleen actuele informatie over cao-ontwikkelingen en ontwikkelingen op het terrein van arbeidsvoorwaarden, maar kan deze als geen ander door vertalen naar de specifieke situatie van uw organisatie. Neem contact met ons op om meer te horen over onze dienstverlening op maat over o.a. beloning, pensioen, arbeidstijdmanagement, advocaten, arbeidsverhoudingen en internationale zaken.