12-mnds=2,18% (4,35% in 24 maanden):
2,5% per 1-5-18 + 1,85% per 1-1-19
Eindbod. Cao partijen hebben gedurende meer dan een jaar intensief gesproken over het wijzigen van de arbeidsvoorwaarden. Met name de invoering van een nieuw functiegebouw met nieuwe functiebeschrijvingen leidde tot een impasse in de bijeenkomst van 24 november.
Duurzame inzetbaarheid, Flexibiliteit werknemer
Unilever (onderhandelingsresultaat)
d.d. 16-01-2018
01-05-2017 tot 01-07-2018 (14 mnd.)
12-mnds=2,06% (2,4% in 14 maanden):
2% per 1-3-18 + 0,4% per 1-5-18
12-mnds=1,71% (3% in 21 maanden):
0,5% per 1-4-17 + 1% per 1-10-17 + 0,5% per 1-4-18 + 1% per 1-10-18
Proces: na eerder akkoord zonder FNV. Vervolg onderhandelingen met alle vakbonden waarin aangepast akkoord is bereikt dat door alle vakbonden is goedgekeurd.
Gemiddelde contractloonstijging op twaalfmaandsbasis in cao-seizoen 2017 naar sector
* Dit gemiddelde is gebaseerd op minder dan 10 cao-akkoorden.
Gemiddelde contractloonstijging op twaalfmaandsbasis in cao-seizoen 2017 naar afsluitmaand
* Dit gemiddelde is gebaseerd op minder dan 10 cao-akkoorden.
Wat is de cao-kijker?
De cao-kijker informeert over de meest recente cao-akkoorden. In de handleiding (in het menu links) staat meer uitgebreide info over deze website. In een notendop:
–‘Cao-seizoen in beeld’: Cijfermatige samenvatting met vier cirkels.
–‘Recente akkoorden’: Recente grotere cao-akkoorden (meer info: …).
Journalisten kunnen het beste direct contact opnemen met de AWVN-woordvoerder: dhr. Jannes van der Velde: j.velde@awvn.nl (06–10913307).
Groen werkgeverschap neemt een vlucht. Steeds meer organisaties willen een positieve bijdrage leveren aan het klimaat en milieu. Zij gaan hierin verder dan alleen het verduurzamen van de bedrijfsvoering. Dit doen zij door groen werkgeverschap te verbreden naar steeds meer onderdelen binnen de organisatie, zoals het arbeidsvoorwaardenpakket. Daardoor wordt in HR-beleid steeds vaker rekening gehouden met duurzaamheidsdoelstellingen en worden arbeidsvoorwaarden steeds vaker verduurzaamd. Lees hier meer over in onze inspiratiegids
Wist je dat:
– Er op dit moment bijna 800 cao’s in Nederland bestaan?
– In 2021 6 miljoen werknemers onder een cao vallen?
– AWVN betrokken is (direct of indirect) bij circa zes op de tien cao’s?
– De cao een instrument kan zijn om flexibiliteit vorm te geven?
– AWVN verwacht dat de cao nog 100 jaar mee kan? Zie AWVN position paper (2015)
– AWVN zowel ervaring heeft met advies bij cao-trajecten als bij arbeidsvoorwaardenregelingen?
In het cao-overleg is de focus komen te liggen op de korte termijn. Daardoor is er minder aandacht voor afspraken voor de lange termijn. De nadruk van de vakbonden op het maken van loonafspraken zet investeringen onder druk, óók investeringen in medewerkers. Vooral het gebrek aan aandacht voor groei van de arbeidsproductiviteit zal op termijn ten koste gaan van de kracht van de economie.
‘Richt het arbeidsvoorwaardenoverleg weer beter op de uitdagingen op lange termijn. Dat is in het belang van zowel werkenden als de continuïteit van bedrijven. Ondernemingen staan de komende jaren voor grote veranderingen en de economische situatie is onzeker. Zo dreigen investeringen stil te vallen.’ Dat schrijven AWVN, VNO-NCW en MKB-Nederland in de Arbeidsvoorwaardennota 2024, hun jaarlijkse advies aan cao-onderhandelaars, dat vandaag verschijnt onder de titel ‘De toekomst wacht niet’.
AWVN verstrekt niet alleen actuele informatie over cao-ontwikkelingen en ontwikkelingen op het terrein van arbeidsvoorwaarden, maar kan deze als geen ander door vertalen naar de specifieke situatie van uw organisatie. Neem contact met ons op om meer te horen over onze dienstverlening op maat over o.a. beloning, pensioen, arbeidstijdmanagement, advocaten, arbeidsverhoudingen en internationale zaken.