In deze handleiding komen de volgende vragen aan bod:
Cao-kijker is dé informatiebron over recente cao-ontwikkelingen.
Bij de cao-kijker draait alles om recente cao-akkoorden (of eindboden of onderhandelaarsakkoorden). Omdat de nadruk ligt op actualiteit, verschijnen de cao-akkoorden zo snel mogelijk na bekendmaking in de cao-kijker. Meestal moet de ledenraadpleging dan nog plaatsvinden. Vermelding van cao-akkoorden is dan ook onder voorbehoud van goedkeuring van de achterban. Als leden niet instemmen met het bereikte cao-akkoord, wordt het akkoord verwijderd uit de cao-kijker. Hierdoor daalt het weergegeven aantal akkoorden (en werknemers met een nieuwe cao).
De grootste cao-akkoorden komen terecht op de openingspagina, alle cao-akkoorden staan in het tabblad ‘Recente akkoorden’.
Per akkoord wordt de looptijd, afsluitdatum, contractloonstijging en enkele trefwoorden weergegeven. In principe worden alle akkoorden vermeld die in Nederland tot stand komen, tenzij betrokken partijen daar bezwaar tegen maken (en bijv. pas vermelding wensen ná achterbanraadpleging).
Naast cao-akkoorden biedt de cao-kijker een beknopte samenvatting van het cao-seizoen 2017 (zie de vier cirkels), bestaande uit de volgende informatie:
Cao-kijker is dé informatiebron over recente cao-ontwikkelingen. Links in het scherm staat een menu met de volgende keuzes:
AWVN, Algemene Werkgeversvereniging Nederland, is de grootste werkgeversvereniging in Nederland. Lid zijn organisaties en brancheverenigingen in de markt-, non-profit- en overheidssector. AWVN is een netwerk voor deze werkgevers, voorziet hen van informatie en adviseert over HR-thema’s. Zo’n 750 bedrijven en brancheverenigingen zijn aangesloten bij AWVN. De directe en indirecte leden (200.000 organisaties) hebben naar schatting gezamenlijk meer dan vijf miljoen werknemers in dienst. AWVN is betrokken bij de totstandkoming van ruim 450 cao’s en registreert alle cao-ontwikkelingen, zowel van leden en van niet-leden.
Cao-kijker is bedoeld voor een ieder die wilt weten wat de afspraken zijn in een recent cao-akkoord, op zoek is naar duiding van recente cao-ontwikkelingen en bedoeld voor een ieder die op zoek is naar een specifieke cao.
Een cao bevat afspraken over arbeidsvoorwaarden dat is uit onderhandeld tussen vakbonden en werkgevers. Cao-partijen onderhandelen over de looptijd van de nieuwe cao en over de wijzigingen in de nieuwe cao-tekst. Als cao-partijen hierover overeenstemming bereiken, is sprake van een principe-akkoord. In dit document staan alle wijzingen op een rijtje en deze tekst gaan de onderhandelende partijen voorleggen aan hun achterban. Zodra de achterbannen hebben ingestemd met het cao-akkoord en deze cao is aangemeld bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), is er sprake een nieuwe cao.
Er zijn dus twee documenten:
AWVN plaatst in principe elk cao-akkoord (of eindbod of onderhandelaarsakkoord) op de cao-kijker, tenzij cao-partijen hier (tijdelijk, bijvoorbeeld totdat ledenraadpleging heeft plaatsgevonden) bezwaar tegen maken.
Lonen kunnen om veel redenen stijgen (of dalen). Bij een cao-loonstijging gaat het om loonafspraken die onvoorwaardelijk gelden voor alle werknemers in een organisatie:
De gemiddelde loonkostenstijging van een bedrijf in de marktsector kent de volgende opbouw:
De optelsom van deze twee componenten noemen we ook wel brutoloonstijging.
De optelsom van de brutoloonstijging en wijziging in sociale lasten voor werkgevers noemen we ook wel de loonkostenstijging.
Inflatie is de prijsontwikkeling van een bepaald mandje met goederen en diensten. Het CBS publiceert de prijsontwikkeling van drie soorten mandjes: