AWVN: “Looneis FNV is achterhaald.”

17 september 2018

De looneis die de FNV vandaag stelt, is bij voorbaat al achterhaald. De tijd dat een centrale looneis ook maar enige betekenis heeft aan de onderhandelingstafels, ligt ver achter ons.

Overig

FNV: Tijd voor echte waardering met looneis 3,5 procent voor 2018

18 september 2017

FNV heeft drie speerpunten in haar arbeidsvoorwaardenbeleid van komend jaar (2018):

1) Meer loon: FNV zet komend cao-seizoen in op een minimale looneis van 3,5%. Mensen die weinig verdienen kunnen er zelfs tot 5% op vooruitgaan, doordat FNV tevens de eis stelt dat ieder minimaal €1.000 erbij moet krijgen per jaar.

2) Meer echte banen: FNV wil dat de cao de standaard is voor alle werknemers die in een organisatie werken en dat werkgevers investeren in mensen, ongeacht hun contractvorm.

3) Eerlijke verdeling van werk: Generatiepact.

Over de mythe van achterblijvende cao-lonen

19 maart 2021

Het beeld dat de cao-lonen het afgelopen decennium zijn achtergebleven, berust op een wijdverbreid misverstand, betoogt AWVN-beleidsadviseur Laurens Harteveld in een artikel in de ESB, het vakblad voor economen.
Niet de cao-lonen blijven achter, maar het FNV-ledenparlement heeft de looneisen te hoog vastgesteld.

Meer lezen:
– Korte vlog op youtube (2:26)
– ESB-artikel als pdf: Mythe van achterblijvende cao-lonen (275 downloads)
– Telegraaf: https://www.telegraaf.nl/financieel/439342925/achterblijvende-loongroei-is-een-mythe
– AWVN-webpagina: https://www.awvn.nl/nieuws/in-de-media/achtergebleven-cao-lonen/
– ESB-webpagina: https://esb.nu/esb/20062310/het-is-een-mythe-dat-de-cao-lonen-achterblijven

FNV-nota 2020/2021: Socialer de crisis uit

28 oktober 2020

FNV heeft op 14 september 2020 haar cao-inzet voor 2021 bepaald. Cao-afspraken moeten bijdragen aan sociaal herstel.
De FNV gaat bij de komende cao-onderhandelingen inzetten op meer perspectief op zeker werk, een looneis van 5% daar waar het goed gaat en voor vitale sectoren, een minimumuurloon van 14 euro, en afspraken die bijdragen aan het verbeteren van kwaliteit en herverdeling van werk. Met dit pakket wil de FNV Nederland uit de crisis investeren.

Nota: FNV-Arbeidsvoorwaarden-agenda-2021-Socialer-uit-de-crisis (307 downloads)

Vlog: Focus teveel op lonen in 2019 (1:14)

23 december 2019

AWVN-beleidsadviseur Laurens Harteveld keek in januari uit naar een vruchtbaar jaar op het gebied van cao-afspraken over duurzame inzetbaarheid. Voor het eerst had namelijk ook vakbond FNV dit belangrijke thema geagendeerd. Terugkijkend moet hij concluderen dat het tegenviel. Door de focus op de looneis van 5% was er aan veel onderhandelingstafels geen tijd en energie over om het ook over duurzame inzetbaarheid en andere belangrijke thema’s te hebben.

De eindevaluatie van cao-jaar 2019 vindt u op de website van AWVN.

Vlog: Cao-onderhandelaars, breek uit de loondiscussie! (2:05)

4 juli 2019

AWVN-beleidsadviseur Laurens Harteveld kijkt terug op de eerste zes maanden van 2019. Waar ging het over aan de onderhandelingstafel? En wat zijn de bijzonderheden in de nieuw afgesloten cao’s? Laurens ziet dat de hoge looneis van de vakbonden weinig ruimte laat voor afspraken die medewerkers en organisaties vitaal houden (bijv. persoonlijke keuzebudgetten of mantelzorg). Hij roept de onderhandelingspartijen op elkaar niet gevangen te houden in de loondiscussie, maar verder te kijken dan dat met toekomstbestendige afspraken in de cao.

Alles wat u moet weten over de eerste helft van cao-seizoen 2019 kunt u lezen in onze tussenevaluatie Loonfocus versmalt cao-agenda: https://www.awvn.nl/nieuws/tussenevaluatie-cao-seizoen-2019/

Overig

FNV: “Tijd voor meer vaste banen en een loonsverhoging van 5%”

17 september 2018

De positie van alle werkenden moet in 2019 flink verbeterd worden. De FNV wil dat er meer zekerheid en vaste banen bijkomen, de lonen stevig omhoog gaan en kwaliteit van het vak centraal komt te staan. Werkgevers moeten stoppen met concurrentie op arbeidskosten, hun verantwoordelijkheid nemen en weer investeren in alle werkenden.
De FNV wil dat de balans tussen winst en arbeidskosten hersteld wordt. Werkenden hebben veel te weinig meegedeeld in de economische groei. De looneis bedraagt 5%, en in sectoren waar meer mogelijk is, zal de inzet van de FNV hoger zijn. Verder wil de vakbond dat mensen met lage inkomens er relatief meer bij krijgen. Deze groep is er de afgelopen jaren het minst op vooruit gegaan. Daarom zet de FNV in op een bodembedrag van 100 euro (bruto) per maand. Dit betekent voor de laagstbetaalden al snel een loonstijging van bijna 6,5%.

Cao-journaal: weinig nieuwe cao-akkoorden

5 oktober 2017

Deze week in het Cao-journaal:

• weinig nieuwe akkoorden

• vooruitblik op dit najaar en 2018

• hoe verhoudt de contractloonstijging zich tot de looneis van de FNV?