Eindevaluatie cao-seizoen 2017: “Er viel wat te kiezen”

20 februari 2018

Van de 464 cao’s die in 2017 expireerden, zijn er 331 cao-akkoorden tot stand gekomen. Het vernieuwingspercentage is daarmee 71 procent en dat is gelijk aan voorgaande jaren. Circa 3,5 miljoen werknemers kregen dit jaar een nieuwe cao. Dat betekent dat 80 procent van alle werknemers onder een lopende cao valt. Ondanks diverse acties in het land draaide in 2017 de cao-machine dus volop.
Dit cao-seizoen was vrij sterk gefocust op loon. Zeker rond de zomer nam de loondruk toe, onder andere vanwege de oproep van een aantal
instanties en prominenten om de lonen te laten stijgen. Dat zien we terug aan de maandelijkse contractloonstijgingen. Afspraken over duurzame inzetbaarheid en de flexibiliteit van werkgevers en werknemers zijn in 2017 ten opzichte van voorgaande jaren gelijk
gebleven of licht toegenomen. Deze onderwerpen blijven dus belangrijk op de arbeidsvoorwaardenagenda.

Overig

Laagste loonschalen

13 september 2017

De Stichting van de Arbeid verzoekt cao-partijen om na te gaan of hun cao loonschalen bevat tussen 100 en 120% WML voor de doelgroep van de banenafspraak en zo niet om deze alsnog op te nemen.

Stijging cao-afspraken stabiliseert in augustus

12 september 2017

De stijging van de loonafspraken in het cao-overleg is in augustus gestabiliseerd.
In eerdere maanden van 2017 liep de gemiddelde loonafspraak voortdurend op. De gemiddelde loonstijging van 1,82 procent die in augustus werd overeengekomen, ligt nog wel ruim boven het jaargemiddelde van 1,65 procent.

Cao-journaal over mislukt centraal overleg

7 september 2017

Laurens Harteveld, adviseur arbeidsvoorwaarden-informatie, over het laatste nieuws rond cao- en arbeidsvoorwaardenonderhandelingen. Deze week in het Cao-journaal:
– beëindiging polderoverleg,
– Prinsjesdag en
– afgesloten akkoorden: MITT

Overig

Brief Stichting van de Arbeid over uitvoering 3e WW-jaar

6 september 2017

Op 6 september 2017 heeft de Stichting van de Arbeid een nieuwe brief gepubliceerd voor cao-partijen over de uitvoering van het 3e WW-jaar.
Hierin wordt de definitieve regeling toegelicht plus de benodigde teksten die de Stichting heeft uitgewerkt voor decentrale cao-partijen die willen aansluiten bij de regeling zoals die door het landelijke fonds Stichting PAWW zal worden uitgevoerd. Deze stukken zullen één dezer dagen op de website www.spaww.nl worden geplaatst.
U kunt de brief hier via de website van de Stichting van de Arbeid bekijken.

Einde centraal overleg

4 september 2017

Vandaag hebben VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland laten weten dat het de ondernemersorganisaties niet is gelukt tot een centraal akkoord te komen met FNV, CNV en VCP.
​Al een aantal maanden lang probeerden deze partijen overeenstemming te vinden over belangrijke dossiers zoals de loondoorbetalingsplicht bij ziekte, zelfstandigen zonder personeel en pensioen. Werkgevers hebben nu in een brief aan informateur Gerrit Zalm laten weten dat er in hun ogen meer moet gebeuren dan alleen het repareren van bestaande wetgeving: er is een nieuwe visie op de toekomst van de arbeidsmarkt nodig. De ondernemerskoepels laten weten op dit moment verdere voorstellen van het nieuwe kabinet af te wachten en hopen daarover alsnog een constructieve dialoog met de vakbonden te kunnen hebben.

AWVN zal haar leden op de hoogte houden van verdere ontwikkelingen.

Het gehele persbericht is hier te vinden.

Overig

Moeten de lonen echt sneller omhoog?

8 juli 2017

ING ziet weinig ruimte voor extra loongroei
De roep om hogere lonen klinkt de laatste tijd van verschillende kanten. Het ING Economisch Bureau onderzocht of er werkelijk ruimte is voor extra loongroei. Het analyseerde daarvoor de ontwikkeling van de lonen in een breed economisch perspectief. “Wij constateren dat de loongroei nu in lijn is met de ontwikkeling van de economie,” zegt Marieke Blom, hoofdeconoom ING Nederland. “Pas als de arbeidsmarkt echt krap wordt, verwachten we dat vakbonden hogere looneisen kunnen stellen. Te snelle loonstijging kan bovendien schadelijke effecten hebben.”

Overig

Waar blijft mijn koopkracht?

6 juli 2017

Van de 15 procent die werkgevers bij leggen, blijft precies 0 procent extra koopkracht over in 2021. Een nieuw kabinet dat iets wil doen voor de hardwerkende Nederlander weet dus waar te beginnen: met het steken van de hand in eigen boezem en het verlagen van de lasten.