Vlog: 3x inspiratie voor duurzame inzetbaarheid in jouw organisatie (2:16)

20 november 2019

Duurzame inzetbaarheid is én blijft hét thema voor HR. Dat blijkt eens te meer uit het ledenonderzoek van AWVN naar actuele trends. AWVN-beleidsadviseur Laurens Harteveld dook in de cao’s die dit jaar zijn afgesloten om te kijken wat daarin zoal over duurzame inzetbaarheid wordt afgesproken. De drie meest inspirerende voorbeelden presenteert hij in deze vlog. Tipje van de sluier: ze hebben allemaal te maken met de (dis)balans tussen werk en privé.

Vlog: Arbeidsvoorwaardennota ontrafeld (2:38)

19 januari 2019

Veranderend werk zou in het arbeidsvoorwaardenoverleg hoog op de agenda moeten staan. Dat stellen AWVN, VNO-NCW en MKB-Nederland in de arbeidsvoorwaardennota 2019. AWVN-beleidsadviseur Anne Wouters zoomt in deze vlog in op drie belangrijke boodschappen uit de nota. Wilt u de arbeidsvoorwaardennota 2019 bekijken? Dat kan hier: Arbeidsvoorwaardennota 2019

Arbeidsvoorwaardennota 2019: ‘Klaar voor veranderend werk’

19 januari 2019

Investeren in persoonlijke ontwikkeling van werkenden moet als volwaardige arbeidsvoorwaarde worden aangemerkt. Afspraken over budgetten voor scholing en ontwikkeling worden dan als standaard onderdeel van het totale beloningspakket gerekend. Nu worden zulke budgetten nog te vaak gezien als een ‘extraatje’, bovenop de contractloonmutatie. Scholing en ontwikkeling is een noodzakelijke investering, die essentieel is voor de toekomstige positie van werkenden op de arbeidsmarkt. Ook moet het belang van scholing op de werkplek beter onderkend worden. Dat stellen de gezamenlijke werkgevers, verenigd in VNO-NCW, MKB-Nederland en AWVN, in hun arbeidsvoorwaardennota voor 2019. In die nota ‘Klaar voor veranderend werk’ geven de werkgevers aan wat hun prioriteiten zijn voor het arbeidsvoorwaarden- en cao-overleg in het komende jaar.

Werknemers missen kansen rond eigen ontwikkeling

11 december 2018

Eén derde van de Nederlandse werknemers heeft de beschikking over een eigen keuzebudget. Zij laten volgens hun werkgevers echter veel kansen liggen bij het gebruiken van dat geld. Dat is de belangrijkste conclusie van onderzoek van werkgeversvereniging AWVN naar beschikbaarheid en gebruik van duurzame-inzetbaarheidsbudgetten.

Eindevaluatie cao-seizoen 2017: “Er viel wat te kiezen”

20 februari 2018

Van de 464 cao’s die in 2017 expireerden, zijn er 331 cao-akkoorden tot stand gekomen. Het vernieuwingspercentage is daarmee 71 procent en dat is gelijk aan voorgaande jaren. Circa 3,5 miljoen werknemers kregen dit jaar een nieuwe cao. Dat betekent dat 80 procent van alle werknemers onder een lopende cao valt. Ondanks diverse acties in het land draaide in 2017 de cao-machine dus volop.
Dit cao-seizoen was vrij sterk gefocust op loon. Zeker rond de zomer nam de loondruk toe, onder andere vanwege de oproep van een aantal
instanties en prominenten om de lonen te laten stijgen. Dat zien we terug aan de maandelijkse contractloonstijgingen. Afspraken over duurzame inzetbaarheid en de flexibiliteit van werkgevers en werknemers zijn in 2017 ten opzichte van voorgaande jaren gelijk
gebleven of licht toegenomen. Deze onderwerpen blijven dus belangrijk op de arbeidsvoorwaardenagenda.

Overig

Tip: NVA-bijeenkomst 28/6 “Tussenevaluatie cao-seizoen 2017” met veel aandacht voor de totstandkoming van de schoonmaak-cao

14 juni 2017

De Nederlandse Vereniging voor Arbeidsverhoudingen (NVA) organiseert de “Tussenevaluatie cao-seizoen 2017: schoon genoeg?” met medewerking van Zakaria Boufangacha (FNV), Gerard Groten (AWVN), Jet Linssen (FNV) en John van Hoof (OSB).
Op woensdag 28 juni organiseert de NVA weer de jaarlijkse tussenevaluatie van het lopende cao-seizoen met de laatste trends en duidingen. Bijzonder is dat we deze keer de hoofdrolspelers hebben weten te strikken van de onlangs afgesloten schoonmaak-cao. Bij vorige onderhandelingen over de schoonmaak-cao ging het er soms hard aan toe. Hoe zijn cao-partijen er deze keer in geslaagd om relatief snel tot een mooi resultaat te komen waar beide partijen tevreden over zijn?

Cao-afspraken 2016 (publicatie van ministerie van SZW)

18 mei 2017

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de Tweede Kamer de rapportage ‘Cao-afspraken 2016’ over de inhoudelijke ontwikkelingen van cao’s toegestuurd.
Deze rapportage geeft een beeld van de stand van zaken van cao-afspraken op het gebied van contractloonontwikkeling, laagste loonschalen, afstand tot de arbeidsmarkt, bovenwettelijke aanvullingen bij ziekte, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid, normale arbeidsduur, systeem van salarisaanpassing, contracten voor bepaalde tijd, duurzame inzetbaarheid, de financiële positie van cao-fondsen en bevordering van (een bredere) inzetbaarheid. Het onderzoek is gebaseerd op een steekproef van 98 cao’s. Onder deze cao’s vallen circa 4,8 miljoen werknemers, dat is 87% van alle werknemers onder een cao.
Begin 2017 telde het ministerie 649 cao’s voor 5,55 miljoen werknemers.

Eindevaluatie cao-seizoen 2016: Kalm door meer koopkracht

13 februari 2017

Uit het voorwoord: ‘Aan de cao-tafels heeft het economisch herstel, gemiddeld gezien, blijkbaar ruimte gemaakt voor kort en bondig overleg. Dit jaar werden bijna 400 akkoorden afgesloten. Het cao-seizoen kan worden omschreven als rustig. Men koos vaker voor kleinere akkoorden met een lange looptijd die voornamelijk gericht zijn op de loonparagraaf. Dit is begrijpelijk na een jarenlange periode van soms moeizame aanpassingen om het hoofd boven water te kunnen houden. Tegelijkertijd blijft helaas een aantal uitdagingen dat op werkgevers afkomt daardoor nog een jaartje liggen.’